Unie van Watertoeristen
     ....

Activiteitenagenda voor de Unie van Watertoeristen

Er zijn momenteel geen berichten.
 Leuk! In dit filmpje van www.watersport-tv.nl komt aan het einde, een interview met Frank Lammertsma van de Legakker. Veel plezier met kijken 

https://youtu.be/f8hIMQ_hePE

credits:watersport-tv

Social media berichten van de Unie

Er zijn momenteel geen berichten.Nieuws van de Unie en Unie vrienden


Terug naar overzicht

12-09-2019

Snel Varen

Snel Varen
Snel varen is een actueel onderwerp en vaak reden tot discussie en soms helaas ook tot ergernis. Hoe zit het nu eigenlijk? Er is niet echt een definitie van snel varen, maar wel van het begrip snelle motorboot. Dat is een motorboot die sneller kan varen dan 20 km/uur. Aan boord van een dergelijk vaartuig moet iemand zijn met minimaal een klein vaarbewijs en de bestuurder moet minimaal 18 jaar zijn. Dus ook als dit vaartuig langzamer vaart dan 20 km/uur. En dat zal vaak het geval zijn, want op de meeste Nederlandse binnenwateren geldt een maximum snelheid van 20 km/uur. Deze snelheid geldt overal tenzij het anders wordt aangegeven. Soms is de maximaal toegestane snelheid lager, maar soms is deze ook hoger. Dat is het geval in speciaal aangewezen zones voor snelvaren en bijvoorbeeld waterskiën. Maar ook op wateren waar de vaarwegbeheerder een hogere snelheid verantwoord acht. Bijvoorbeeld op de Maas bij Rotterdam, op de Westerschelde en grote delen van het IJsselmeer en Markermeer. Varen doe je samen heeft een mooie overzichtskaart op de site ... Opvallend dat op bijvoorbeeld de Nieuwe Maas, de Nieuwe Waterweg en de Westerschelde snel gevaren mag worden, op de Waddenzee in enkele vaargeulen, maar op het IJsselmeer en Markermeer juist niet op de doorgaande vaarroutes. Maar dus wel daarbuiten. Uiteraard staan de snelvaargebieden ook aangegeven op de ANWB Waterkaarten.Naast gebieden waar snel gevaren mag worden zijn er ook nog uitzonderingen voor bepaalde schepen. Zij mogen dan bijvoorbeeld sneller varen dan de toegestane snelheid. Denk bijvoorbeeld aan de politie of hulpdiensten. Naast motorboten zijn er ook nog andere watergebruikers die sneller kunnen dan 20 km/uur. Zoals wind- en kitesurfers en plannerende zeilboten en catamarans. Ook voor hen zijn er soms speciaal aangewezen zones, maar daar hoeven zij zich niet altijd aan te houden. En ook een zeilboot in een gebied waar de maximale snelheid lager is, mag deze snelheid overschrijden.

Snelheidsaanduiding op het binnenwater is altijd in kilometer per uur (km/u). Dus niet in knopen (zeemijl per uur), zoals de meeste watersporters gewend zijn. Dus een snelheidsaanduiding langs het vaarwater met bijvoorbeeld het getal 6, betekent 6 km/uur en niet 6 knopen. Zes knopen is meer dan 11 km/uur en kan u dus een bon opleveren. Met snelheid wordt snelheid ten opzichte van het water bedoeld. Dus niet de snelheid over de grond. Als u 2 knopen stroom mee heeft dan wordt dit dus niet meegeteld. Dat maakt het exact meten van de snelheid natuurlijk wel lastig. Aan boord heeft u mogelijk een ingebouwde log-/snelheidsmeter om de snelheid door het water te meten, maar een handhaver zal uw snelheid vergelijken met die van hemzelf of gebruikt speciale apparatuur.

Los van de snelheid die ergens is toegestaan zijn er nog meer bepalingen in de vaarregels die beperkingen kunnen opleggen aan de snelheid. Zo mag u feitelijk niet sneller varen dan de omstandigheden toelaten. Dus bij mist moet u de snelheid aanpassen. Ook mag u geen hinderlijke golfslag veroorzaken of een andere schip in gevaar brengen. Aan de andere kant moet u wel een snelheid varen waarop uw schip nog goed te besturen is. En op bepaalde wateren mag u alleen komen als u juist minimaal 6 km/uur kunt varen. Ook andere vaartuigen kunnen u een snelheidsbeperking opleggen. Bijvoorbeeld bij werkzaamheden kan een werkschip met tekens en lichten laten zien dat u plaatselijk de snelheid moet beperken.

Er is dus best veel te vertellen over de snelheid op het water. Hierover leert u onder meer als u het Klein Vaarbewijs doet. En de geldende regels kunt u terugvinden in het Binnenvaart- en Rijnvaart politiereglement (BPR en RPR).

Overgenomen uit Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2019 week 38.Terug naar overzicht


E-mailen
Map
Info
Instagram