Over de Unie van Watertoeristen, toen en nu

De unie is een vereniging voor iedereen met een kajuitboot, zeilboot of sloep die regelmatig vaart op de Vinkeveense plassen, de Westeinderplassen, de Loosdrechtse plassen en de Kagerplassen.

Op deze plassen bezit de Unie een viertal privé eilanden.

Als lid kunt u aanmeren en genieten op deze prachtige eilanden.

Bent u op zoek naar een heerlijk stukje Nederland midden op de plassen? Een plek waar u kunt aanmeren en in alle rust kunt genieten van uw boot en een prachtig stukje natuur? of wilt genieten van de gezelligheid van het verenigingsleven in de aanwezigheid van andere leden, bij de Unie is het beide mogelijk. Wij zijn een unieke vereniging voor jong en oud.

Een stukje geschiedenis

De Unie is opgericht op 9 maart 1929.

De Unie dankt haar bestaan aan enkele vooruitstrevende watersporters, die in 1929 ontevreden waren over de steun die de watersport in die tijd kreeg van een organisatie, die nu de ANWB heet.

Via landelijke advertenties riepen zij de watersporters op naar Utrecht te komen. Op 9 maart 1929 werd daar de Unie opgericht. Geen van de aanwezigen op die koude donkere avond in Utrecht kon vermoeden, dat deze jonge Unie zou uitgroeien tot een grote watersportvereniging. Natuurlijk is er in de afgelopen jaren heel veel veranderd. Zaken waar wij mee te maken hebben bestonden simpelweg niet in 1929. De financiële verhoudingen lagen toen heel anders. Het lidmaatschap kostte destijds maar 5 gulden.

Ons verenigingsblad de Golfslag, later de Uniegeus, brachten we samen uit met de Noord Nederlandse watersport bond en deze werd gedrukt in Sneek. Deze samenwerking duurde tot in de jaren vijftig.

De Unie kenmerkt zich door haar bezit aan eilanden en terreinen, uniek voor Nederland watersportland!

Wij hebben geen eigen verenigingshaven maar wel onze eigen gebieden; de Kwakelakker (Westeinderplassen), de Oude Kooi (Kaag), Vinkeveen en Anderhalve Morgen ( Loosdrecht). Hier vinden de activiteiten plaats gedurende het vaarseizoen. De terrein gemachtigden en terrein commissarissen zorgen voor het onderhoud van onze terreinen en houden een oogje in het zeil. Bovendien hebben wij als Unie een aantal steunpunten waar onze leden welkom zijn en gratis of tegen gereduceerd tarief mogen verblijven. Meer informatie over deze steunpunten vind u bij de informatie over onze eilanden.

De Unie is een bloeiende vereniging met vele vrijwilligers die dag en nacht klaarstaan voor onze vereniging. Met respect denken wij terug aan alle leden die vanaf het prille begin in 1929 onze vereniging hebben helpen opbouwen tot wat zij nu is. Bestuurders die, evenals nu, vele uren per week besteed hebben aan de Unie. Deze leden zijn wij veel dank verschuldigd. Wij bouwen voort op het fundament dat door hen is gelegd. In de herinnering van onze vereniging leven zij voort. Op het monument op de afluitdijk staat: “een volk dat leeft, bouwt aan zijn toekomst”. Dat geldt ook onverminderd voor de Unie van Watertoeristen. Ook dit bestuur, de leden van dit moment, allen bouwen zij aan de toekomst van de Unie.

 

De geschiedenis van onze Eilanden

In 1933 was de Unie eigenaresse van ‘Anderhalve Morgen’te Loosdrecht. Op 17 mei 1955 werd de ‘Oude Kooi’ eigendom, terwijl op 20 maart 1950 de oost- en westpunt van het Kooi-Eiland in de Kager plassen reeds waren aangekocht. Dit bezit werd 20 oktober 1964 nog uitgebreid met enige percelen. Op 19 september 1952 werd het eiland te Vinkeveen gekocht. Op 18 april 1957 werd de Unie eigenaresse van een perceel veengrond en water te Aalsmeer, welk bezit op 26 juli 1957 en 21 oktober 1959 werd uitgebreid tot hetgeen dat we nu kennen als het eiland ‘De Kwakelakker’. De huur van een ander perceel grond genaamd ‘De Kluite’in Aalsmeer werd hiermee opgezegd. 1 juni 1955 werd de Unie heerster van het terrein ‘De Leeuwenhoek’ aan de Brielse Maas, welk terrein de Unie moest ontruimen voor de Europoortplannen van de gemeente Rotterdam. Wel kreeg de Unie toen de beschikking over een der krimpplaatsjes in afwachting van een nieuw terrein dat de Unie door de recreatieschap Brielse Maas was toegezegd. Doch de officiële huur van dit nieuwe terrein kreeg eerst 1 januari 1971 zijn beslag. Ook kreeg de Unie op 12 december 1959 door het ministerie van defensie de beschikking over het grote eiland van het fort Hinderdam in de Vecht, waarvan in 1964 bleek dat het fort niet meer betreden mocht worden (te gevaarlijk) en dat de huur per 1965 zou worden opgezegd.